De Alpha cursus is een vrijblijvende kennismaking met het christelijk geloof. In een reeks van 15 lessen, waarvan 3 in een weekend, wordt de basis van wat geloven is uitgelegd. Daarbij is alle ruimte voor het stellen van vragen. Een lesavond begint met een gezamenlijke maaltijd, waarna een inleiding over het onderwerp volgt. De avond wordt afgesloten met gesprekken in kleine groepen.

De Alpha cursus wordt gegeven in De Rank en start in september. We hebben eventueel de mogelijkheid over te stappen op on-line samenkomen. Geef je daarom hoe dan ook op! 

Vrijblijvend kennismaken

Wil je kennis maken met de Alpha cursus meld je dan aan.

De eerste bijeenkomst is altijd de vrijblijvende Open Avond en begint om 19:45 uur en duurt, zoals elke Alpha-avond, tot 21:45 uur.

De volgende Alpha-avonden zien er als volgt uit:

 • 19:15 uur Start met een gezamenlijke maaltijd. Er wordt voor ons gekookt en dat is echt genieten!
 • 20:00 uur Een ‘praatjesmaker’ bespreekt het onderwerp van die avond
 • 20:30 uur We gaan uiteen in kleine groepen om door te praten
 • 21:45 uur Afsluiting vanuit de kleine groepen

Deelnemers van buiten en binnen de kerk hebben de Alpha cursus als fijn en waardevol ervaren. De ervaring met de Alpha cursus online wordt landelijk als heel positief ervaren door deelnemers.

Volg de Alpha Cursus in Emmeloord ook via facebook.

Aankomende cursusavonden


 • 07/09/2022, 19:45 - 21:30, Alpha cursus | Open Avond 2022

 • Voor wie is de Alpha cursus? Voor jou!

  Elke avond begint met een gezamenlijke (warme) maaltijd, die geheel wordt verzorgd. De tijden waarop we beginnen en eindigen zijn strak: zo weet je waar je aan toe bent. Er zijn twee pauzes: na de maaltijd en na de inleiding. De avonden zijn meestal voorbij voor je er erg in hebt.

  Typische Avond
  Tijdstippen zijn richtlijnen; de begin- en eindtijd zijn echter strak!
  18:00 Voorbereidende Vergadering
  Het team bidt en bereidt zich voor, terwijl de helpers de laatste hand leggen aan de maaltijd enz.
  18:45 Maaltijd
  Maaltijd wordt geserveerd en de deelnemers zijn gearriveerd. We eten aan tafel met een lopend buffet.
  19:20 Welkom
  De coördinator geeft enkele mededelingen door en beantwoordt (organisatorische) vragen.
  19:30 Pauze
  19:45 Inleiding
  20:10 Koffie en Thee
  20:15 Kleine groepen
  Iedereen is ingedeeld in kleine groepen van max. 10 personen groot. Binnen elke groep zijn vanuit het team ten minste één gespreksleider en één helper actief. In de kleine groep wordt gesproken naar aanleiding van de inleiding (ervaringen en vragen van de gespreksleider), kunnen alle vragen worden gesteld, wordt uit de bijbel gelezen, enz. Afhankelijk van de groep en de vordering in de cursus wordt ook samen gebeden.
  21:15 Afsluiting
  Alle groepen stoppen op dezelfde tijd en elke avond om 21:45 uur. Dan weten de deelnemers vooraf precies wanneer ze weer thuis zijn.

  Drie lessen worden tijdens het zogenaamde “Alpha Weekend” gegeven. Het weekend valt ongeveer in het midden van de cursus en is beslist een aanrader!

  De lessen waar het om gaat zijn die over de Heilige Geest en horen zo bij elkaar, dat het goed is er niet teveel tijd tussen te hebben. Maar het weekend is juist ook een bijzondere gelegenheid elkaar (nog) beter te leren kennen. Als het even kan zoeken we een plaats waar overnacht kan worden. We vertrekken dan om ca. 19:00 uur uit Emmeloord en hebben op vrijdagavond één les. Daarna wordt iets leuks met de hele groep gedaan, gevolgd door vrij in te vullen tijd.

  Op zaterdag worden twee lessen gegeven. Na een ontbijt volgt de eerste, waarop ook een gesprek binnen je eigen kleine groep volgt. Rond de lunch is er ruim gelegenheid voor een wandeling, zingen of andere dingen. In de middag volgt de laatste les en is er een moment voor bezinning. Na de avondmaaltijd wordt het weekend afgesloten. Je bent redelijk vroeg op zaterdagavond weer thuis.

  Het weekend wordt door alle deelnemers als een bijzonder moment ervaren. Het is beslist de moeite waard hier aan mee te doen: je zult er geen spijt van hebben. Wie niet op de locatie kan overnachten, kan natuurlijk ook thuis slapen. Soms – afhankelijk van de groep – wordt een locatie dichtbij gezocht, waar samen overnachten niet aan de orde is. Tijdens de cursus blijkt het weekend vaak een moment waarop een soort ‘omslag’ plaatsvindt: je leert elkaar beter kennen en dat merk je in de groepsgesprekken nadien. Hoewel het onderwerp vooraf niet iedereen even veel zegt, zijn het wel gewone, praktische lessen.

  Naast de Alpha cursus, die zich op volwassenen richt, is er ook de Alpha Youth. Bezoek de Alpha Youth pagina op deze website! Het programma voor de Alpha Youth is een beetje anders, maar komt wel op hetzelfde neer.

  Meld je aan!

  Voor wie is de Alpha cursus? Voor jou!

  Wacht daarom niet langer en meld je aan. Doe dat ook als je op de Open Avond een defintief besluit wil maken over jouw deelname.

  Wil je meer weten?

  Lees de ervaring van anderen: eerdere deelnemers aan de Alpha Cursus. Of stel de vraag die je hebt in de sfeer waarin de Alpha Cursus gegeven wordt: elke vraag is welkom!