Stille week 2024: de 4e wonder van het kruis: genezing

27 mrt 2024 19:30 - 20:00


Vroeg in de morgen werd door de Hoge Raad besproken hoe zij de Romeinse stadhouder Pilatus konden over halen om Jezus ter dood te brengen. Zelf hadden zij niet het recht de doodstraf te voltrekken. Jezus werd na een nacht zonder slaap, geslagen en mishandeld over geleverd aan Pilatus. Jezus werd drie keer door Pilatus verhoord en elke keer kwam de Romein tot de conclusie: Ik vind geen schuld in deze mens. Pilatus wil Jezus vrijlaten, maar niet vóór Hem gegeseld te hebben.

Gegeseld door Romeinse soldaten.

De geseling door Romeinse soldaten stond bekend als zeer bloedig. Zij lieten striemen achter op het hele lichaam. De gesels waren speciaal ontworpen om het vlees van het lichaam van het slachtoffer te scheuren. Jezus werd geheel naakt met touwen aan een stenen pilaar gebonden, de armen uitgestrekt omhoog, het gezicht naar de pilaar. De geseling werd uitgevoerd door twee soldaten die om beurten sloegen. De slagen werden systematisch toegediend vanaf de schouders tot en met de kuiten. Het aantal slagen was bij de Romeinen in wezen onbeperkt. De Joodse wet had het aantal slagen beperkt tot 39 slagen. De geselslagen waren uitgedacht om de pijn tot in het extreme op te voeren. In de situatie waarin Jezus zich bevond, was de geseling al genoeg om Hem te doden. Zijn lichaam werd verwoest, kapotgeslagen en misvormd.

Wat is de zin van dit vreselijke lijden?

Waarom moest het lichaam van Jezus, dat nooit ziekte gekend had, zo ernstig verminkt worden dat de mensen Hem niet meer konden herkennen?  Waarom moest Jezus zo verschrikkelijk lijden dat de mensen het niet langer konden aanzien. Had Hij niet op een andere -minder gruwelijke manier – kunnen sterven? Wat is de zin van dit vreselijke lijden? Het moet een betekenis hebben. Als wij aan het lijden van Jezus geen enkele betekenis of waarde kunnen ontlenen, had hij beter op een minder gruwelijke wijze voor ons kunnen sterven.

Zoals de Man zonder zonde als onze zonden op zich nam, zo heef de Man zonder ziekte al onze ziekten op zich genomen. In elke geselslag – die Zijn volmaakte lichaam verscheurde – nam Jezus elke vernietigende ziekte op zich. Er bestaat geen verwoestende ziekte die Jezus niet tijdens de vernietigende geselslagen in Zijn lichaam heeft gedragen. Zoals Jezus in Gethsemané de beker – die tot de rand toe gevuld was met onze zonden – leegdronk, zo heeft Hij bij elke zweepslag onze ziekten op zich genomen. God wil dat jij opziet naar het verwoeste en misvormde lichaam van Jezus. In zijn onmenselijke verminking ligt jouw bovennatuurlijke genezing.

 


Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
27 mrt 2024
19:30 - 20:00

Categorie:
Activiteit