Bart Abbes

Brockes Passion in De Hoeksteen

01 mrt 2024 19:30


Apollo Ensemble brengt de Brockes Passion in de Hoeksteen

Op vrijdag 1 maart om 19:30 uur voert het Apollo Ensemble de Brockes Passion van Reinhard Keiser uit in de Hoeksteen in Emmeloord. Deze indrukwekkende passie is een aangrijpende vertolking van het lijdensverhaal op muziek van Reinhard Keiser, een tijdgenoot van Bach.

Het Apollo Ensemble concerteert met regelmaat in de Hoeksteen, die vanwege de goede akoestiek voor zowel de instrumentalisten, zangers en publiek een geliefde concertlocatie is. Voor liefhebbers uit de Noordoostpolder is het een mooie gelegenheid om zich dicht bij huis te kunnen bezinnen op de lijdenstijd met schitterende passiemuziek.

Het concert in Emmeloord maakt deel uit van ’De Ring van Brockes-Bach’, waarin het Apollo Ensemble in vier weken tijd vier verschillende passies uitvoert. Behalve de passie van Keiser zijn dat de Brockes Passies van Händel en Telemann en de Johannes Passion van Bach. Naast de Flevolandse Ring (Emmeloord, Dronten, Lelystad en Almere) vinden ook nog acht uitvoeringen plaats in Friesland, Amsterdam, Ede en Voorschoten.

Barthold Heinrich Brockes, dichter uit Hamburg, schreef in 1712 een emotionele, persoonlijke tekst over het lijden en sterven van Christus. Veel componisten gebruikten het als basis voor hun passieconcerten. De in Hamburg woonachtige Reinhard Keiser, tijdgenoot van Bach, was de allereerste die de tekst van zijn stadgenoot Brockes van muziek voorzag. Hij werkte nauw samen met de Duitse dichter zelf. Sterker nog: de eerste uitvoeringen vonden plaats bij Brockes thuis. De tekst met al zijn dramatische en beeldende passages was koren op de molen van de componist.  De muziek voor solisten, vocaal ensemble en orkest – bruist en sprankelt, er zijn heftige emoties, grote contrasten en levendige dialogen. Bijzonder aan het Apollo Ensemble is dat de musici zonder dirigent zingen en spelen. Fagottist Thomas Oltheten vertelt: “Omdat we zonder dirigent spelen, ben je tijdens een uitvoering erg afhankelijk van elkaar. Dat creëert een enorme artistieke dynamiek. Het is ook heel spannend. Maar we hebben acht enorm goede zangsolisten en onze ensembleleden zijn solist, kamermuziekspeler en orkestspelers tegelijk. Het resultaat is een hele bijzondere, emotionele en persoonlijke passie.

Dit concert is onderdeel van een vierdelige passiecyclus die het Apollo Ensemble in Flevoland uitvoert.

  • Deel 1: vrijdag 16 februari in De Lichtbron Lelystad: Händel- Brockespassie
  • Deel 2: vrijdag 23 februari in de Ludgeruskerk Dronten: Telemann – Brockespassie
  • Deel 3: vrijdag 1 maart in de Hoeksteen Emmeloord: Keiser – Brockespassie
  • Deel 4: vrijdag 8 maart in Goede Rede Almere-Haven: Bach – Johannespassie

Apollo Ensemble: www.apollo-ensemble.nl

Vrijdag 1 maart 2024, aanvang 19:30

De Hoeksteen – Nagelerstraat 2 Emmeloord

Kaarten zijn te verkrijgen via de website en ’s avonds aan de zaal.

 


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
01 mrt 2024
19:30

Locatie
Hoeksteen Emmeloord,
Nagelerstraat 2
8301 XE    Emmeloord

Categorie:
Concert of Praise