Boerka

Boerka


Een delicaat onderwerp in onze samenleving. Ook bij mij ligt het gevoelig, omdat een boerka iets met mij doet wat ik zelf niet begrijp. Zo liep ik laatst in een stad in Zuid-Afrika en ik groette een vrouw met bedekte haren (hijab). Zomaar op straat ontstaat een moment van verstandhouding en geven we elkaar een warme glimlach. Even later komt een vrouw voorbij met een nikaab.

Een nikaab is een doek die een groot deel van het gezicht bedekt terwijl alleen de ogen zichtbaar zijn. Innerlijk merk ik terughoudendheid op, waardoor het moeilijker is om contact te maken.


Een paar weken later hebben we een culturele avond en een aantal van onze vrouwen zullen een boerka dragen om de mannen te bedienen. Met de boerka in handen besef ik dat het tijd is voor een nieuwe ervaring en een ander perspectief: “Hoe is het om een boerka te dragen?” Een boerka is een bedekking van de hele vrouw van top tot teen. De ogen zijn niet zichtbaar en om toch iets van oriëntatie te bieden is dat deel bedekt met een gaasdoek.

Samen met de vrouwen in de boerka hebben we een moment van plezier, omdat niemand ons herkent of ziet waar we naar kijken. Het geeft een gevoel van “stiekeme vrijheid”, bijna alsof we in een spionagerol stappen. Totdat we de vrouwelijke bezoekers van de culturele avond begroeten. Ze kijken ons, de vrouwen in de boerka niet aan en ze groeten de andere vrouwen waarvan het gezicht zichtbaar is. Wanneer ik een jonge vrouw vraag hoe ze het vindt dat ik een boerka draag, geeft zij aan dat ze het eng vindt. Ze weet niet hoe ik kijk, ze kan mijn reactie niet zien, ze kan mijn ogen niet lezen. Ze vindt het lastig om een vrouw in een boerka aan te kijken en aan te spreken.


Ineens begin ik een klein beetje te begrijpen van de vrouw in de boerka; de boerka geeft een vrouw beperkte vrijheid. In een boerka mag je naar buiten onder begeleiding van een man. Zo zijn de regels op dit moment in Afghanistan. Maar niemand ziet je echt en niemand herkent je. Je wordt niet gezien. Terwijl ik het in de boerka echt heb gevoeld: onder iedere boerka leeft een vrouw van vlees en bloed. Wij zien de buitenkant, terwijl God het hart ziet van iedereen die ongezien is (1 Samuël 16:7). God heeft de wereld zo lief, dat Hij Zijn Zoon Jezus (Isa) naar deze wereld heeft gestuurd. Ook voor iedere vrouw die onder een boerka schuilgaat. Vul ons met Uw liefde, Heer.