1% van je Tijd

In onze gemeente ‘De Hoeksteen’ komen wekelijks asielzoekers uit het AZC van Luttelgeest; vluchtelingen uit verschillende landen met ieder een eigen verhaal. In deze video geven we deze mensen een stem. Zij verlangen naar contacten met gemeenteleden. Er is al een heel aantal gemeenteleden die zich voor hen inzetten op verschillende manieren. Doe ook mee, kom in actie!

Zie in de video hoe je dit kunt doen op een manier die bij jou past. Want met 1% van jouw tijd, licht je iemands wereld op!

Heeft dit jou ook aangewakkerd om iets voor hen te betekenen? Neem dan contact op via het formulier hieronder.

Stuur je aanmelding voor de bouwsteen
1% van je Tijd
of vraag / opmerking, naar de werkgroep Vluchtelingen.

Stel je vraag, of laat weten wat je vindt:

Bezoekrooster (bouwsteen)

We bezoeken eens per week mensen in het AZC Luttelgeest voor een gezellig uurtje. Dit doen we in groepjes vanuit de gemeente (mannen en vrouwen) en aan de hand van een rooster: je bent niet elke week aan de beurt. Dit hebben we vormgegeven in een Bouwsteen On-track: 1% van je tijd.

Vluchteling en Kerk

Vluchtelingen mogen en kunnen daardoor doordeweeks bijna niks doen. Dat maakt dat de tijd die ze afwachten, tot de IND een beslissing neemt, voor elk van hen een hele moeilijke periode.

Vanuit de kerk willen we hen ontmoeten – en als ze willen, kunnen ze ook onze diensten en andere activiteiten bezoeken, waarbij als het even kan live wordt vertaald.

Over de Werkgroep

De werkgroep vluchteling van De Hoeksteen, organiseert het bezoekrooster, het vervoer en wat er verder nodig is, om de vluchtelingen te helpen.

We werken samen met de stichting Kerk en Vluchteling Noordoostpolder (en daarmee het House of Joy).

Hier werken we aan

Mentorschap

Elke vluchteling of -gezin heeft het moeilijk om de weg te vinden in Nederland. De (voor hen) lastige taal, veel regels regels, officiële documenten, maar ook praktische zaken als je zwanger bent, (kleine) kinderen hebt: als iemand je op weg helpt, scheelt dat ontzettend veel. We onderzoeken de mogelijkheid om iedereen die onze gemeente bezoekt, een mentor te geven, die specifiek op hun situatie let. Deze mentor kan terugvallen op de werkgroep, zodra er iets speelt waar je zelf niet in thuis bent.

Ook hier kan je je bij inzetten met 1% van je Tijd

Vanuit onze gemeente hebben we verschillende mogelijkheden om direct bij te helpen:

  • Vertalen van de liturgie (op papier), volgens een rooster
  • Live vertalen tijdens de dienst (nu in Engels), volgens een rooster
  • Rijden van het AZC naar de kerk
  • Wekelijks met een groep een bezoekje brengen aan de mensen op het AZC

En daarnaast worden asielzoekers ook meegenomen naar huis: neem ook eens iemand mee!