Podcast

Dagelijkse podcasts

“Dagvers”, “Eerst dit” of “De Bijbel door”. Of sinds kort de overdenking van GrootNieuws radio via de Bijbel-app YouVersion. Het zijn dagelijkse podcasts: gesproken tekst, via je mobiele telefoon, die je kan afluisteren wanneer het jou uitkomt. Er zijn véél podcasts te beluisteren. “Dagvers” en “Eerst dit” zijn aanraders, om elke dag iets mee te krijgen uit de Bijbel: een tekst en een overdenking, om je iets mee te geven. Als je bijvoorbeeld hard moet rennen ’s morgens, maar wel even tijd hebt op weg naar je werk: de telefoon op de handsfree en luisteren maar. “De Bijbel door” gaat een stapje verder. We lichten ze hieronder toe.

Dagvers

Het Nederlands Bijbelgenootschap is met ingang van 1 januari 2020, begonnen met “Dagvers”. Een dagelijkse podcast van zo’n 3 minuten. Er wordt een stuk uit de Bijbel gelezen en je krijgt iets mee: een vraag of overweging. Lees er meer over op de site van de NBG: debijbel.nl/dagvers.

Eerst dit

Heb je iets meer tijd, dan past “Eerst dit” misschien ook heel goed bij jou. In 7 minuten krijg je een stuk uit de Bijbel voorgelezen en een, nog steeds korte overdenking volgt. “Eerst dit” is een samenwerking van de EO met IZB. Het bestaat al langer en heeft tegenwoordig ook een eigen app, waarmee de makers ook méér kunnen doen dan je alleen van gesproken tekst voorzien. Meer over “Eerst dit” vind je op de site van de EO: portal.eo.nl/bijbelpodcast-eerst-dit.

De Bijbel door

Heb je echt meer tijd, wil je de files tot een zegen laten zijn èn ben je niet bang om er ‘stevig tegenaan’ te gaan, dan is “De Bijbel door” van TransWorld Radio wellicht iets voor jou. Deze reeks heeft als doel je in 5 jaar de héle Bijbel door te nemen en staat elke dag uitgebreid stil bij een gedeelte ervan. Je hebt hiervoor wel de betreffende app nodig, die je kan vinden op de website van TransWorld Radio: transworldradio.nl/de-bijbel-door.

Overdenking GrootNieuws Radio via YouVersion

De overdenkingen die GrootNieuws Radio elke werkdag in De Nieuwe Morgen uitzendt, zijn vanaf half februari ook te horen in de Bijbel-app van YouVersion. Onder de knop ‘leesplannen’ is het mogelijk om een aantal series van Hans Alblas, Sarianne van Dalen, Agnes Huizenga en Rob Favier te beluisteren. Na het luisteren van de overdenking, lees of luister je een aantal Bijbelteksten om zo zelf ermee aan de slag te kunnen gaan.

Podcast

Het luisteren naar een podcast kan dus via je telefoon. Apple en Google hebben er apps voor (bij Apple staat ‘ie standaard geïnstalleerd), maar je kan vaak ook via Spotify een podcast volgen. “Dagvers” en “Eerst dit” kan je via Spotify, Apple podcast en Google podcast volgen. “Eerst dit” heeft daarnaast ook een eigen app. “De Bijbel door” kan je alleen via de eigen app volgen.

Nog meer leuke volgdingen?

Instagram en Facebook bieden ook veel mooie te volgen kanalen / pagina’s. Daarover schrijven we een ander artikel. Laat het ondertussen weten, wanneer je een podcast kent, die aan dit rijtje zou kunnen worden toegevoegd. Veel plezier in het dagelijks omgaan met de Bijbel!