Stille week 2024: de 6e wonder van het kruis: verzoening

29 mrt 2024 19:30 - 20:45


Met de doornenkroon op het hoofd en de rode soldatenmantel over  zijn kapotgeslagen rug gehangen, werd Jezus door Pilatus publiekelijk tentoongesteld met de beroemd geworden woorden: ‘ ecce homo’  (zie de mens). Het bloed stroomde Jezus’ over het gezicht en doordrenkte de soldatenmantel. Pilatus deed alle moeite om Jezus vrij te laten. Maar liefs drie keer zei hij dat Jezus onschuldig was.De Joden begonnen te schreeuwen: Als u Jezus vrijlaat, bent u geen vriend van de keizer! Amicus Caesaris was een erenaam voor hooggeplaatsten in het Romeinse Rijk. Pilatus was niet bereid zijn aardse positie op te geven voor deze hemelse koning. Pilatus kon de kruisiging niet langer tegenhouden. Niet ten koste van zichzelf. Pilatus naaste zijn handen in onschuld en gaf het bevel Jezus te kruisigen.

De soldatenmantel werd op ruwe wijze van Jezus afgenomen, wat een verschrikkelijke pijn veroorzaakte. Op weg naar de executieplaats, met Zijn eigen kleren aan, werd Jezus opgedragen zelf zijn kruis te dragen; dat wil zeggen: alleen de dwarsbalk. De weg van het Pretorium naar Golgotha, later genoemd de Via Dolorosa, was zo’n zeshonderd meter lang en kon langzaam lopend in ca 15 minuten afgelegd worden. De weg was smal en hellend, de bestrating slecht en bovendien perste een mensenmenigte zich er doorheen. Langs deze weg moest Jezus, op zijn kapotgeslagen schouders, het zware dwarshout dragen.

Rond negen uur in de morgen, het derde uur van de dag, bereikte de stoet Golgotha. De soldaten gaven Jezus, voordat Hij aan het kruis genageld werd, wijn met een pijnstillend middel erin. Toen Jezus ervan proefde, wilde Hij het niet drinken. Hij weigerde zich te laten bedwelmen. In Gethsemané had God Hem door een engel kracht gegeven om tot het uiterste te gaan en om helder te blijven tot het laatste moment.

Aan de voet van het kruis werden de kleren van zijn lichaam getrokken. In enkele minuten tijd werd Hij door Romeinse soldaten aan het kruis vastgespijkerd. Bloedend aan hoofd, rug, handen en voeten zag Jezus er zo verwond uit dat velen het niet langer konden aanzien en hun hoofd afwenden. Een man, getekend door lijden, een man, die weet wat pijn is, een man, voor wie men de ogen sluit; verguisd en niet in tel. En toch: Hij heeft onze ziekten gedragen, al ons leed op zich genomen. Om onze zonden werd Hij doorboord, onder onze schulden vermorzeld. De straf die Hij onderging, bracht ons de vrede; de wonden die Hij opliep, brachten ons genezing.

De zes uur durende kruisiging was voor Jezus een martelende symfonie van pijn, die verergerde bij elke beweging, bij elke ademhaling. Sinds de Paasmaaltijd in de bovenzaal had Jezus niets gedronken, niet geslapen; Hij was de strijd aangegaan met onze zonden, Hij was geslagen, bespuugd, gegeseld en gekruisigd. Nauwelijks in staat nog iets te zeggen sprak Jezus de beroemd geworden woorden: Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.

Op Goede Vrijdag, om drie uur in de middag, klonk vanaf de gevelsteen van de tempel een luid bazuingeschal om aan te kondigen dat het paaslam was geslacht voor de zonde van het volk. Het was exact hetzelfde moment waarop Jezus met luide stem riep en zei: Vader, in Uw handen beveel Ik Mijn geest. Niemand ontnam Jezus zijn leven, Hij gaf zijn leven vrijwillig uit liefde voor ons. Op hetzelfde moment scheurde het voorhangsel, van boven naar beneden, als teken dat de weg naar Gods tegenwoordigheid open is voor iedereen die gelooft in het wonder van het kruis.


Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
29 mrt 2024
19:30 - 20:45

Categorie:
Activiteit