Pata Rat dag 5

Vandaag is onze vrije dag: geen kluswerk en geen kinderwerk, maar even tijd voor onszelf. En dat is best wel nodig na alle inspanningen en emotionele momenten. De weersvoorspellingen waren niet super maar aan het einde van de dag mochten we constateren dat we gezegend waren met het daadwerkelijke weer. In de ochtend gingen we zwemmen in het zoutwaterzwembad in Conopca. Dit bestaat uit een natuurlijke diepe bron die met de nodige voorzieningen is omgebouwd tot zwembassin. Met grote verwondering werd gebruik gemaakt van de “Rode Zee in het klein” en nadat sommigen hun duik skills hadden getoond werd het al weer tijd om op te drogen en terug te keren naar onze basis.

Na de lunch hebben te genuttigd was het als snel weer tijd om te vertrekken naar de stad. Daar werden in een sightseeing tour met Frank Stout alle historische punten en monumenten bezocht. Het was verbazingwekkend hoeveel Frank ons wist te vertellen over de achterliggende geschiedenis van de vele monumenten. Kern van de meeste verhalen is wel de strijd die er geweest is tussen de Hongaren en de Roemenen. Het is zelfs zo gek dat er aan weerszijden van de groet Orthodoxe kerk een monument staat.

Je raadt het al: aan de ene zijde een Hongaars en aan de andere zijde een Roemeens. Ook werden we geïnformeerd over oorspronkelijk Hongaarse monumenten met opschrift, die na vertrek van de Hongaren waren aangepast door de Roemenen.

Toen we klaar waren met de tour, waarbij ook kerken waren aangedaan van verschillende denominaties (o.a. orthodox en Fransizkaner) was het hoog tijd om de inwendige mens te versterken. Gelukkig vonden we een restaurant waar we met alle 22 mensen terecht konden. Daar lieten we ons verschillende natjes en overheerlijke gerechten heerlijk smaken. Op de terugweg naar de parkeerplaats was er nog tijd en ruimte voor een overheerlijke Italiaans ijsje. Onderweg naar onze basis zagen we pas hoeveel hemelwater er tussen het centrum en de basis was gevallen. Grote plassen met water zorgden ervoor dat voetgangers gevaar liepen bij het passeren van onze bus, om een nar pak te halen. Dat zo’n stadstour best wel vermoeiend is bleek wel uit het feit dat velen vroegtijdig hun bedje op zochten.