Reisverslag Pata Rat maandag 18 juli 2022

Vandaag stond de eerste klusochtend op het programma en in de middag het kinderprogramma.

Er was best wel een beetje spanning merkbaar: wat zou ons te wachten staan. Wat zouden we aantreffen. We waren immers het eerste team dat dit jaar aan de slag zou gaan.

Eerst was het echter tijd om lekker te ontbijten. We kregen de volgende vraag mee bij de dagopening om overdag over na te denken: Welke weg kies jij als je een keuze moet maken in je leven.’

Na het ontbijt vertrokken we met de klussers naar de kluslocatie. Een aantal dames bleef achter om inkopen te gaan doen voor de komende dagen. Op de kluslocatie, een dorpje (Boju) verderop, aangekomen werden we best wel aangenaam verrast door wat er al gerealiseerd was. Omdat we zoals gezegd het eerste team dit jaar waren, moest er wel eerst het een en ander uit de verschillende ruimtes verplaatst worden, om de geplande klussen te kunnen doen:

Wat hebben we deze ochtend o.a. gedaan nadat alle spullen verplaatst waren? Laminaat leggen in de slaapkamers, een rachelwerk en lambrisering aanbrengen in de beoogde keuken. Daarnaast was Ruben druk met de kettingzaag om hout te zagen en was Errit druk in de weer om een schuur te reorganiseren. Daar zou de volgende dag weer een deel van de goederen (kleding) uit het jeugdhonk/gastenverblijf naar toe moeten. Na een korte opstartperiode raakten we steeds beter ingewerkt en we konden lekker wat werk verrichten.

Terug op onze verblijflocatie had het cateringteam de tafel al klaar staan en werden we verrast met een lekker gebakken eitje (met knakworst van de vorige dag erin) op het brood. Ook voor het kinderwerk werden de nodige voorbereidingen getroffen.

Na de versterking van de innerlijke mens was het tijd om ons om te kleden voor het kinderprogramma dat om 15.00 uur zou beginnen. Om 14.15 waren we bij het gebouw bovenaan de sloppenwijk. We werden al opgewacht en begroet door een aantal kinderen. Tijdens het klaarzetten en voorbereiden stonden een aantal Roma kinderen al ongeduldig voor het hek te wachten. Om 15.00 uur ging het hek los en werden de kinderen middels een fluitsignaal en roepen door Frank Stout opgeroepen. Uiteindelijk kwamen er zo’n 80 kinderen op deze eerste keer af. Diversen van ons team hadden al kinderen aan zich hangen die aandacht vroegen en het was een drukte van belang. Voordat we begonnen nam Frank eerst de huisregels nog door. Het programma begon met zingen van een aantal liederen met gebaren in het Roemeens. Daarna was het aan ons om de kinderen Read your bible pray every day voor te doen. Velen bleken dit al te kennen. Daarna kwam het optreden van Mr. (Frank) en Mrs. (Evelien) Silence. Een echte hit want de kinderen lachten zich een bult.

Na het verhaal van de kinderen die bij Jezus kwamen maar door de discipelen werden weggestuurd, gelezen door Mirthe en uitgebeeld door Evert-Jan, Marijke, Ruben, Reindert en Gerrit, was het tijd om te gaan kleuren. In no-time werd de zaal omgebouwd en was het krassen van de kleurpotloden hoorbaar. Na enige tijd begon de aandacht van de kids te verslappen en gelukkig was het ook al weer tijd om te stoppen. Met iets lekkers verlieten de kinderen de zaal en een aantal oudere kinderen hielp spontaan meet met opruimen en aanvegen. Uit het enthousiasme van de kinderen was goed te merken dat ze het een heerlijk uitje vonden om even uit de dagelijkse omstandigheden weg te kunnen zijn.

Weer bij het discipelschapshuis begon de kookploeg aan iets wat uitmondde in een heerlijke maaltijd. Iet met groente, kip en een kerrieachtig sausje. Het was goed te merken dat de eerste volle dag vol indrukken en emoties zijn sporen na had gelaten, want na de dagsluiting was er slechts een klein ploegje nog Skibbofit en de rest hield het nog wel een keer voor gezien.  Een eerste dag die lang was, maar voorbij vloog.