Eten hoe de pot schaft

Eten in Zuid Afrika kan gerust op een westerse manier: van Nando’s tot het restaurant met de twee gele bogen; alles is hier te koop. Zuid Afrika is een mix van allerlei culturen en religies. Het wordt anders wanneer je wordt uitgenodigd voor een maaltijd bij een familie thuis. Dan kan het gebeuren dat er ineens geen mes en vork naast je bord ligt. Gelukkig zijn we hier op voorbereid tijdens onze training. Op vrijdagen werd er tijd gemaakt voor een culturele maaltijd en er is ons geleerd hoe je als vrouw binnen een Moslim cultuur een gastheer begroet: een groet zonder hand te geven en niet in de ogen kijken is een goed begin van een bezoek.

Voor de maaltijd is het wassen van de handen heel belangrijk; logisch want je gaat dus met je handen eten. Eigenlijk maar met één hand: je rechterhand. De linkerhand laat je niet zien, dat zou tijdens een maaltijd echt ongepast zijn. Dit kan ik eigenlijk moeilijk en public uitleggen, maar het is van groot belang om te weten. In bedekte termen zal ik het toelichten: deze hand gebruik je in het kleinste kamertje. Het toiletgebruik heeft nog wel meer uitleg nodig. In de Moslim cultuur wordt het gebruik van toiletpapier namelijk niet als hygiënisch gezien, vandaar dat er een kraan en een bakje is om te spoelen; voor het spoelen is de linkerhand nodig. Nu begrijp je misschien iets beter dat een vrouw de linkerhand niet laat zien aan tafel.

Dan begint de maaltijd met de vingers, ik meng de rijst of mieliepap met een beetje groente en saus tussen mijn vingers en mijn duim en ik doe verwoed een poging om er iets van een balletje van te maken zoals mijn gastvrouw naast mij dat doet. Terwijl ik daar zit, zie ik mijn hand steeds viezer worden en ik vraag mij af hoe mijn gastvrouw haar hand schoon houdt. Alleen haar vingers laten een beetje van het eten zien. Ik ben al blij dat ik mijn eten niet laat vallen. Je begrijpt hoe dankbaar ik ben wanneer mijn bord netjes zo goed als leeg is. In bepaalde landen is het beter om het bord niet helemaal leeg te eten, want dan blijven ze mijn bord vullen. Handig om te weten dus.. om te weten hoe de pot schaft is ineens belangrijker dan wat de pot schaft; ik wil mijn gastheer en gastvrouw namelijk niet beledigen. Ik lik de vingers van mijn rechterhand een beetje af en ik ben blij dat er een servet ligt. Misschien is het bijna tijd voor een toiletbezoek, dan kan ik mijn rechterhand  wassen.